Belangrijke informatie voor een beginnende belegger

Belangrijke informatie voor een beginnende belegger

Overweeg je om te starten met aandelen kopen? Dat is het zaak je goed te verdiepen. Voordat je start met beleggen moet je je wel goed inlezen. Hieronder lees drie veel gestelde vragen die beginnende beleggers stellen.

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Door het kopen van aandelen heb je letterlijk “een aandeel” in het bedrijfskapitaal. Een gedeelte van het bedrijfskapitaal is dus afkomstig van jou! Hierdoor heb je zeggenschap tijdens aandeelhoudersvergaderingen en krijg je wellicht dividend uitgekeerd, de winst van het bedrijf.

Een obligatie is een schuldbewijs. Je leent hierbij een bepaald bedrag uit, waarbij de organisatie een vast afgesproken rente terugbetaalt. Op vaste momenten keert het bedrijf een bepaalde rente uit. De organisatie heeft de verplichting om het volledige rente terug te betalen.

Welke vormen van effecten zijn risicovol?

De bitcoin is enorm risicovol. Het kan erg lucratief zijn, want de winsten zijn behoorlijk hoog. Daarentegen is de kans op verlies ook behoorlijk groot. De koerswisselingen van twintig procent op een dag zijn geen uitzondering meer.

Ook het kopen van aandelen kent risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de sjoemelsoftware van de Volkswagen. Na het nieuws hierover kelderde de aandelen van Volkswagen. Het is risicovoller dan het handelen in obligaties. Mensen die handelen in obligaties worden voor aandeelhouders behandeld.

Welke aandelen moet je kopen bij een recessie?

Tot slot: In welke bedrijven kan je het beste investeren als er een recessie is? Als er een recessie komt kan je als aandeelhouder er vrij weinig tegen doen. Het hoort erbij dat je ook dalende koersen hebt. Je kan je je goed voorbereiden op een recessie. Uit onderzoek is gebleken dat zes maanden voor de start van een recessie de koers met ongeveer tien procent daalt. Velen besluiten om hun aandelen dan te verkopen, maar vaak laten de beurzen snel weer een herstel zien. Blijf dus rustig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *