Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners; vijf handige tips!

Succesvol beleggen voor beginners is nog niet zo makkelijk. Veel beginnende beleggers maken dezelfde fouten, waardoor ze minder rendement krijgen of zelfs inleg verliezen. In dit artikel geven wij vijf handige tips voor beginnende beleggers. Lees dus snel verder om beginnersfouten te voorkomen.

Tip 1: Beleggingskosten

Sommige fondsen vragen hoge kosten, wat natuurlijk direct ten koste gaat van je rendement. Bij het zoeken van een fonds of handelsplatform is het dus erg belangrijk om te kijken naar de transactiekosten. Bij producten die niet actief beheerd worden zijn de beleggingskosten een stuk lager. Dit komt doordat er minder transacties zijn. Denk aan een bepaalde benchmarkt, bijvoorbeeld de olieprijs of AEX.

Tip 2: Beleg met geld dat je niet nodig hebt

Geld dat je niet gebruikt en op termijn niet nodig hebt kan je prima beleggen. Het is tevens verstandig om niet al je spaargeld te beleggen. Het is dus niet verstandig om al je spaargeld te beleggen omdat het rendement op je spaarrekening zo laag is. Hou dus altijd spaargeld achter de hand voor onverwachte kosten.

Tip 3: Maandelijks een klein bedrag

Sommige ervaren beleggers proberen de markt te timen. Dit betekent dat zij instappen op de dip en verkopen op de piek. Echter is dit erg lastig en haast onmogelijk om altijd goed te doen. Daarom kan je, zeker als beginnende belegger, beter maandelijks een klein bedrag inleggen. Je voorkomt daarmee dat je de markt compleet verkeerd timet en dus verlies lijdt.

Tip 4: Zorg voor spreiding

Al je vermogen in één of enkele aandelen stoppen is een enorm risico. Op het moment dat je een vergissing maakt ben je in eens een groot deel van je vermogen kwijt. Daarom is het belangrijk om je aandelen portefeuille te spreiden. Verspreid over verschillende landen en bedrijfssectoren. Hoe beter je spreid, hoe lager het risico van beleggen.

Tip 5: Ga voor de lange termijn

Bij voorkeur doe je beleggen natuurlijk voor de lange termijn, bijvoorbeeld om je pensioen aan te vullen. Laat je daarom niet afschrikken door een dip, maar hou verstandig je aandelen een flink aantal jaren. Op lange termijn gaat de markt vaak omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *