lening laag houden

‘Geld lenen kost geld’, maar zo houd je de lening laag!

“Geld lenen kost geld”, een veelgehoorde slogan wanneer je van plan bent om een lening af te sluiten. Je kunt er niet meer omheen, geld lenen kost inderdaad geld. Hoewel het soms voor de nodige ademruimte kan zorgen wanneer de wasmachine het zonder enige aankondiging begeeft terwijl je net een dikke rekening van de autogarage hebt ontvangen, je betaalt uiteindelijk altijd meer. Het zijn van die momenten waar je zelf geen grip op hebt en waarbij een lening je soms gruwelijk uit de brand kan helpen. Van plan om een lening af te sluiten? Zo zorg je ervoor dat je zo min mogelijk extra geld uitgeeft.

Meten is weten

Ga altijd bij jezelf na hoeveel geld je precies nodig hebt. Gaat het om een buffer bij een ietwat onverwachte uitgave? Een investering in je bedrijf? Of ligt het gevaar op de loer dat je iedere maand net dat kleine beetje geld tekort komt om te leven op de manier zoals je eigenlijk zou willen. Als het om dat laatste gaat, hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen dat het afsluiten van een lening dan not done is. Hoewel het op dat moment om een magistraal idee lijkt te gaan, kom je er vroeg of laat steeds verder mee in de problemen. Je moet altijd nagaan of het bedrag dat je wilt lenen in de toekomst wel terugbetaald kan worden. Een overzicht maken van je eigen financiën kan hierbij een handige graadmeter zijn. Hoeveel geld komt er binnen? Wat gaat er maandelijks uit? En wat blijft er over?

Bij het maken van zo’n overzicht moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Noteer alle inkomsten en uitgaven van jezelf en eventueel je partner. Op deze manier krijg je inzichtelijk hoeveel je precies kunt lenen zonder mogelijke betalingsachterstanden. Houd hierbij ook rekening met mogelijke extra uitgaven bij onverwachte situaties. Zorg voor speling in het budget en bespaar onnodig veel kopzorgen.

Houd de lening zo klein mogelijk

Probeer hoe dan ook alleen het bedrag te lenen wat ook echt daadwerkelijk nodig is. Is het bijvoorbeeld echt nodig om het gehele bedrag van die nieuwe wasmachine te gaan lenen? Of kun je bijvoorbeeld ook voor een kleine lening gaan en hier en daar op andere uitgaven besparen? Zeg een keer nee tegen dat etentje met vrienden, probeer boodschappen te halen die in de aanbieding zijn en te tanken op speciale kortingsdagen. Het zijn de kleine dingen die het doen, maar probeer er alles aan te doen om de lening zo laag mogelijk te houden.

Wanneer het gaat om een investering in een bedrijf is dit soms lastig. Dit gaat om veel grotere bedragen die hopelijk is de toekomst zichzelf weer terugverdienen. Zorg er wel voor dat je helder hebt in hoeverre deze lening terugbetaald kan worden. Hoe lang denk je hierover te gaan doen? En blijft er geld over voor eventuele tegenvallers? Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het zal niet de eerste keer zijn dat deze informatie wordt vergeten in het financieel overzicht.

Doe research!

Wanneer je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet en de keuze hebt gemaakt, is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Hoewel je al veel voorbereidend werk hebt gedaan, is ook het kiezen van de juiste lening een belangrijke stap. Controleer altijd de voorwaarden van de lening en voorkom verrassingen. Oplichters zijn overal en bij zo’n stap is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Vooral via het internet. Tuurlijk komt het meer dan eens voor dat de naam van een bedrijf je niet bekend voorkomt. Dit hoeft geen voorbode te zijn van problemen, integendeel, maar het is wel belangrijk om na te gaan of het bedrijf betrouwbaar is. Ga op zoek naar recensies en lees de kredietvoorwaarden aandachtig door alvorens je met dit bedrijf in zee gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *