Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitale valuta die elektronisch wordt aangemaakt en bewaard. Ze werden geproduceerd door mensen die computers gebruiken om met behulp van software die wiskundige problemen oplost, dit wordt “bitcoin mining” genoemd. Tegenwoordig is er meer rekencapaciteit nodig om Bitcoins te minen. Daarom zijn er krachtige Bitcoin miners voor het minen van Bitcoin. Ze worden gebruikt om dingen elektronisch te kopen. In die zin is het net als conventionele dollars, euro’s of yen, die ook digitaal worden verhandeld. De belangrijkste eigenschap is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt het netwerk. Dit stelt sommige mensen gerust, omdat het betekent dat een grote bank hun geld niet kan beheersen.

Wie heeft het gemaakt?

Een softwareontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto stelde Bitcoin voor, een elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundig bewijs. Het idee was om een ​​valuta te produceren die onafhankelijk was van een centrale autoriteit, elektronisch, min of meer onmiddellijk overdraagbaar, met zeer lage transactiekosten. Deze valuta wordt niet fysiek of in de schaduw afgedrukt door een centrale bank. Die banken kunnen eenvoudig meer geld produceren om de nationale schuld te dekken, waardoor hun valuta wordt gedevalueerd.

Je kunt niet onbeperkte bitcoins uitkiezen?

Dat is juist. Het bitcoin-protocol – de regels die bitcoin laten werken – zegt dat slechts 21 miljoen bitcoins ooit door mijnwerkers kunnen worden gemaakt. Deze munten kunnen echter in kleinere delen worden verdeeld (de kleinst deelbare is honderd miljoenste deel van een bitcoin en wordt een ‘Satoshi’ genoemd, naar de oprichter van bitcoin).

Waar is bitcoin op gebaseerd?

De conventionele valuta is gebaseerd op goud of zilver. In theorie wist je dat als je een dollar bij de bank overhandigde, je wat goud terug kon krijgen (hoewel dit in de praktijk niet echt werkte). Maar bitcoin is niet gebaseerd op goud; het is gebaseerd op wiskunde. Over de hele wereld gebruiken mensen softwareprogramma’s die een wiskundige formule volgen om ze te produceren. De wiskundige formule is vrij beschikbaar, zodat iedereen deze kan controleren. De software is ook open source, wat betekent dat iedereen ernaar kan kijken om ervoor te zorgen dat het doet wat het moet doen.