Het Decentraal geldsysteem

Bitcoin, de eerste cryptocurrency op basis van blockchain, is gemaakt als een peer-to-peer betalingssysteem. Hiermee kunnen gebruikers hun waarde overdragen zonder dat er een centrale autoriteit of derde partij bij betrokken is. Dit wordt ook wel een Decentraal geldsysteem genoemd. Omdat een netwerk van verspreide en meestal anonieme mijnwerkers allemaal verantwoordelijk is voor de verwerking van de transacties, zijn we er zeker van dat problemen zoals censuur, fraude en andere niet mogelijk zijn.

Wat is een Decentraal geldsysteem

Een gedecentraliseerd geldsysteem is een valutamarkt die niet afhankelijk is van een derde partij om het geld van de klant te houden. In plaats daarvan vinden transacties rechtstreeks plaats tussen gebruikers (peer-to-peer) via een geautomatiseerd proces. Dit systeem kan worden bereikt door proxy-tokens te maken (crypto-activa die een bepaalde fiat- of crypto-valuta vertegenwoordigen. En activa (die bijvoorbeeld aandelen in een bedrijf kunnen vertegenwoordigen). Maar ook een gedecentraliseerd multi-handtekening-escrow-systeem. Ook zijn er andere oplossinge beschikbaar die nog in de ontwikkel fase zijn.

Wat zijn de voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van een Decentraal geldsysteem is het ‘vertrouwde’ karakter. Je bent hier niet verplicht om de veiligheid of eerlijkheid van de uitwisseling te vertrouwen. Aangezien het geld door jouw zelf wordt bewaard in een persoonlijke portemonnee. Daarnaast biedt dit systeem privacy want je bent niet verplicht persoonlijke gegevens aan iemand bekend te maken. Het anonieme karakter maakt dit systeem heel erg populair. Als laatste is het zo dat deze markt niet afhankelijk is van een derde partij om het geld van de klant te houden. Transacties vinden meestal rechtstreeks plaats tussen gebruikers (peer-to-peer) via een geautomatiseerd proces. Dit systeem kan worden bereikt door proxy-tokens te maken (crypto-activa die een bepaalde fiat- of crypto-valuta vertegenwoordigen) of activa (die bijvoorbeeld aandelen in een bedrijf kunnen vertegenwoordigen) of door een gedecentraliseerd multi-handtekening-escrow-systeem, naast andere oplossingen die momenteel beschikbaar zijn wordt ontwikkeld.